Terschellinger Volksdansen

Op Terschelling werd vroeger altijd veel ge (volks) danst. Om te zorgen dat deze dansen niet verloren gaan is de Volksdans vereniging opgericht. Er zijn twee afdelingen op Terschelling, Midsland en Hoorn.

Duinweg
Formerum

Op Terschelling werd vroeger altijd veel ge (volks) danst. Om te zorgen dat deze dansen niet verloren gaan is de Volksdans vereniging opgericht. Er zijn twee afdelingen op Terschelling , Midsland en Hoorn. In de winter oefenen de leden van beide afdelingen zodat ze in de zomer voor u kunnen optreden. In de maanden (juli en augustus ) geven zij beide optredens, Midsland elke woensdagavond om 20.15 uur in Formerum bij de Rijvereninging en Hoorn op diverse plaatsen. Kom kijken en geniet van het enthousiasme van de Terschellinger Volksdansers!

Cultuur

• Optredens

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.