Beelden uit Zee

Op zondag 25 januari 1903 voer kapitein Morel met zijn Zweedse stoomschip “de Otto” vanuit Gothenburg richting Manchester met een grote lading graniet aan boord. Het was zwaar weer en voor de kust van Terschelling kwam het schip tot zinken.

De kapitein en de stuurman kwamen daarbij om. De andere 19 opvarenden (waaronder 2 vrouwen) werden gered en op Terschelling aan land gebracht.

Precies honderd jaar later hebben leden van het Terschellinger duikteam “Ecuador” 33 grote blokken graniet uit het wrak opgedoken. De afmeting varieert van 1 tot bijna 2 1/2 meter lengte en de zwaarste blokken wegen ruim een ton.

In 2003 en 2004 heeft de Israëlisch-Marokkaanse kunstenaar Yaël Artsi een periode met een aantal van de 33 blokken graniet gewerkt. Hieruit zijn zes monumentale sculpturen voortgekomen. Het was haar idee om beelden te creëren met maritieme elementen die verwijzen naar de ontstaansgeschiedenis en tevens een verbinding vormen met het eiland.

De beelden staan bij "het lichtje", aan het begin van de Waddendijk, met een mooi uitzicht richting de jachthaven en West-Terschelling.

Wil jij alle monumenten van Terschelling ontdekken? Bestel dan HIER jouw kunst en monumenten routekaart.

• toeristische attractie

• Kunst en cultuur