Brandaris

De Brandaris. Dit imposante gebouw dateert van 1594, het jaar waarin Willem Barentz aan zijn eerste tocht begon. Eilanders zeggen meestal de "toer" (toren).

Lees meer
Brandarisstraat
2
8881AW
West-Terschelling

Beschrijving

De Brandaris. Dit imposante gebouw dateert van 1594, het jaar waarin Willem Barentz aan zijn eerste tocht begon. Eilanders zeggen meestal de "toer" (toren).

De Brandaris is 's lands oudste, nog in werking zijnde vuurtoren. Het eerste vuurhuis op Terschelling dateert uit 1323. Het is de voorloper van de Brandaris, welke in 1594 zijn huidige vorm aannam. Zijn naam wordt veelal in verband gebracht met werkwoord branden omdat er vroeger op het plateau een echt vuur als baken brandde, maar algemeen wordt aangenomen dat het afkomstig is van de Ierse abt Brandaan (Brendan). Deze zeereiziger wordt in vele kerken rond de Oostzee en kust van Vlaanderen en Bretagne vereerd en wordt veelal afgebeeld als heiligbeeld met brandende fakkel.

De Brandaris is niet voor het publiek toegankelijk, maar kan sinds enige jaren wel worden gebruikt als bijzondere trouwlocatie. De Brandaris is dag en nacht bemand en doet dienst als de zeeverkeerscentrale van het hele waddengebied. Tegenwoordig houdt de torenwachter alles met veel digitaal materiaal in de gaten, maar nog steeds is het fijn dat de beste man of vrouw ook nog eens naar buiten kijkt. Menige weggedreven surfer is hen dankbaar na een redding!

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL