De Kooibosjes

Bij het plaatsje Hee zijn De Kooibosjes, in beheer bij Staatsbosbeheer. De naam is waarschijnlijk afkomstig van een eendenkooi die hier ooit was. Het gebied is ong. 2,5 ha groot en bestaat uit natte schrale graslanden omzoomd met elzensingels.

Lees meer
Duinweg Hee
Hee

Beschrijving

Bij het plaatsje Hee zijn De Kooibosjes, in beheer bij Staatsbosbeheer. De naam is waarschijnlijk afkomstig van een eendenkooi die hier ooit was. Het gebied is ong. 2,5 ha groot en bestaat uit natte schrale graslanden omzoomd met elzensingels. In vroegere tijden waren deze natte en schrale gebieden in gebruik als hooiland en werden mieden genoemd. De landen kenmerken zich door grote planten- en kruidenrijkdom. Op Terschelling zijn De Kooibosjes de enige overgebleven “mieden”.

De graslanden worden 1x per jaar gemaaid en er groeien bijzondere plantensoorten waaronder:

Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata), Moerasviooltje (Viola palustris) Waterdrieblad Menyanthes trifoliata), Sterzegge (Carex echinata) e.a.

Je kunt de Kooibosjes vinden langs het fietspad, net voorbij Camping De Kooi aan je rechterhand.
 

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Natuur

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

Hee

Kenmerkend aan Hee is het 'Duinmeertje'. Hier kun je zomers heerlijk zwemmen in de recreatieplas. Het duinmeertje werd in 1962 gevormd, omdat er zand nodig was voor de verhoging van de dijk. Zo'n acht jaar later werd het meertje in gebruik genomen als recreatieplas en je vindt er dan ook enkele grote campings en recreatieterreinen! Hee ligt tussen de twee grootste dorpen op het eiland: West-Terschelling en Midsland. 

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL