Drenkelingenhuisje

Een voormalige schuilplaats voor drenkelingen. Volledig herbouwd in het jaar 2000. In de brief van de minister van Binnenlandse Zaken anno 13 september 1865 wordt het houten lokaal op 4 palen, noodvoorziening voor schipbreukelingen op de Boschplaat, goedgekeurd.

Lees meer
Paal 23/24
Oosterend

Beschrijving

Drenkelingenhuisje | #terschellingchallenge

Aangezien hier de meeste schipbreuk werd geleden was het noodzakelijk dat de overlevenden zich de eerste uren konden redden.
In 1953 wordt het huisje zwaar beschadigd en dreigt verloren te gaan. De toenmalige VVV (Terschelling Vooruit) vond echter dat het nog wel degelijk een functie had (als schuilgelegenheid) en de VVV werd voor 1 gulden eigenaar. Het gebouw werd door de VVV grondig opgeknapt, maar in de storm van 16 februari 1962 verdween het voorgoed van het toneel.

Het huisje werd op initiatief van de Cultuur Historische Vereniging weer herbouwd in 2000 bij paal 25, compleet met seinbol en wegwijzer. Later is het huisje 1,5 kilometer naar het westen verplaatst. In de winter kunt u het bezoeken met de strandtaxi, strandbus, fatbike, huifkar, 4x4 of lekker wandelend. Vergeet in het laatste geval niet dat u ook weer terug moet!

Strand Paal 23/24
 

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

Oosterend

Oosterend was ooit het meest oostelijke puntje van Terschelling. Hier hield het eiland vroeger op. Maar het eiland is gegroeid. Nu ligt Oosterend aan de rand van de uitgestrekte wildernis van Europees Natuurreservaat en Dark Sky Park de Boschplaat. Waddenzee Unesco Werelderfgoed ligt hier letterlijk voor de deur. Het dorp zelf is klein, maar fijn. Er zijn enkele restaurants, fietsverhuur, kleine supermarkt, overnachtingsmogelijkheden, een aantal veehouders en een kaasmakerij.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL