Formerumer molen

De enige molen die Terschelling bezit staat sinds 1876 in Formerum. Toen hij daar aan kwam was hij al 40 jaar oud. Hij werd namelijk in 1836 gebouwd, aan het oosteinde van de Dellewal te West Terschelling.  

Lees meer
Formerum
6
8894 KE
Formerum

Beschrijving

Terschelling heeft meerdere molens gehad, de 1e stamde uit 1612, maar door brand en nadering van het water hebben deze molens het niet gehaald op de oorspronkelijke plekken.
Na het verdwijnen van de graanteelt op Terschelling, na de tweede wereldoorlog, was er geen handel meer voor de molen.
Gelukkig kocht een particulier de molen voordat deze in verval raakte en hij maakte na een grondige restauratie in 1968 er een koffiebar in. Beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL