Griltjeplak

Het Griltjeplak is een grote natte duinvallei. Het is een onderdeel van de Noordsvaarder.   

Lees meer
West-Terschelling

Beschrijving

Valleien in de duinen worden aangeduid met de naam "plak".
De eilandernaam Griltje betekent strandplevier. Griltjeplak is dus de vallei van het strandpleviertje.
Dit is een vogel die graag broedt op kale strandvlaktes. Heel vroeger is het Griltjeplak zo'n strandvlakte geweest. Dit plak is ontstaan toen een nieuwe zeereep het gebied afsloot van de zee. Nu is het Griltjeplak begroeid en de strandplevier broedt er al lang niet meer. Alleen de naam herinnert nog aan het vogeltje.

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Natuur

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL