Hoornerkooi

Dit is de enige eendenkooi die je kunt bezoeken, bekijk het kooihuisje en wentel je in de wereld van een kooiker.

Lees meer
Hoornerkooiweg
Hoorn

Beschrijving

Hoornerkooi | #terschellingchallenge

De eerste vermelding van deze kooi stamt uit 1655 in het kader van een verzoek tot bouw door Martin Tjallings uit Hoorn. De kooi is aansluitend gebouwd en in bedrijf gegaan. De kooi stond in eerste aanleg bekend als de Jeltje Jans, later als Oostender en tegenwoordig als Hoornerkooi. Het kooitype is Terschellings en had in het verleden 4 vangpijpen. De eerste registratie is pas uit 1936 gedaan door Sietse Jan Roos en Tjaard Schaap.
In het kader van de 'Kongsi van de eendenkooi' is de kooi afgelopen jaren opgeknapt.

Je kunt de eendenkooi vrij bezoeken.

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Natuur

Actief en sportief

  • Wandelen

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

Hoorn

Hoorn ligt ten oosten van Lies en ten westen van Oosterend. Karakteristiek is middeleeuwse kerk. De Sint Janskerk is gebouwd in de 13e eeuw en is daarmee de oudste kerk van Terschelling. Naast de kerk hangt 'de Sjouw'. Deze tijdbal werd gehesen om aan het werkvolk in de wijde omtrek te laten weten dat het tijd was voor het eten.

Hoorn is een langgerekt dorp met van oorsprong verspreide bebouwing van boerderijen en woningen. Eén van de oudste gebouwen van het dorp is de strandvonderijschuur, nog vrijwel in oorspronkelijke staat. Vroeger werden hier de gejutte spullen opgeslagen. Tegenwoordig vind je er een aantal winkels, restaurants en bezoekboerderijen.

Ook kent Hoorn een aantal markante plekken en mensen. Een van de markante bewoners was Jean Dulieu, de bedenker van Paulus de Boskabouter. Aan de boskant van Hoorn ligt nu dan ook het spannende kabouterpad.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL