Monument voor Sil de Strandjutter

In 2010 werd op 6 november op Terschelling een monument ter ere van Sil de Strandjutter onthuld. Het monument is gemaakt door de Terschellinger kunstenaars Frans Schot en Jetze de Beer.

Lees meer
Badweg Oosterend
Oosterend

Beschrijving

Sil de Strandjutter, een unieke Terschellinger film. In 1940 werd Cor Bruijns boek Sil de Strandjutter voor het eerst uitgegeven. Het boek is verfilmd op Terschelling! Het verhaal speelt zich af, ruim een eeuw geleden, op het oostelijk deel van het eiland. Met prachtige beelden van het Terschellinger landschap en unieke folkloristische gebruiken zoals volksdansen, op é riid, klederdrachten, bot trappen en Sunderum. In de hoofdrol Monique van der Ven en Jan Decleir met daarnaast nog zo´n 150 Terschellingers, ten dele als figurant.

Jan Decleir was bij de onthulling aanwezig. Het Sil-monument staat aan de Oosterender Badweg te Oosterend. Bij de onthulling van het beeld, dat bestaat uit drie molenstenen met afbeeldingen van zee, schipbreuk en Sil, zei Decleir: "Er zou een beeld van Sil moeten komen op Terschelling. Om de eilanders eraan te herinneren waar ze vandaan komen. Om de argeloze wandelaar te waarschuwen dat dit paradijselijke eiland geboetseerd is uit woede, intelligentie, strijd, verzet, heroïek, uitzinnige vreugde, adembenemende liefde en bodemloos verdriet. Omdat dit fictief personage de ziel portretteert van de eilanders van Terschelling, de ouden zowel als de jongen.

Wil je geen monument missen op Terschelling? bestel dan HIER jouw kunst en monumenten routekaart!

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Kunst en cultuur

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

Oosterend

Oosterend was ooit het meest oostelijke puntje van Terschelling. Hier hield het eiland vroeger op. Maar het eiland is gegroeid. Nu ligt Oosterend aan de rand van de uitgestrekte wildernis van Europees Natuurreservaat en Dark Sky Park de Boschplaat. Waddenzee Unesco Werelderfgoed ligt hier letterlijk voor de deur. Het dorp zelf is klein, maar fijn. Er zijn enkele restaurants, fietsverhuur, kleine supermarkt, overnachtingsmogelijkheden, een aantal veehouders en een kaasmakerij.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL