Oude reddingboothuis

In 1904 werd bij de westelijke havendam een houten schuur gebouwd. Deze stond op palen, met de voorkant boven de dam. 

Lees meer
Willem Barentszkade
West-Terschelling

Beschrijving

Ervoor was een glijgoot aangebracht waardoor de bemanning van de N.Z.H.R.M. (reddingmaatschappij) al in de schuur in hun boot kon stappen alvorens de boot via deze goot met een vliegende start te kunnen lanceren om de reddingen op zee uit te voeren. In de kom ligt nog steeds de (huidige) reddingboot "Arie Visser".

De schuur is inmiddels niet meer op de oude plek, maar is huidig meer oostelijk in de haven geplaatst nabij de betonning en doet nu dienst als het clubhuis van het duikteam "Equador", wat duidelijk te zien is aan de grote hoeveelheid opgedoken kanonnen en andere voorwerpen welke de nabije omgeving opsieren.

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL