Stryper Wyfke

Heldin uit 1666.

Lees meer
Baaiduinen

Beschrijving

Tussen 1652 en 1784 hebben zich maar liefst vier Nederlands / Engelse oorlogen afgespeeld. Al die oorlogen handelden om de heerschappij op zee.

Op 19 augustus 1666 werd de in het Vlie aanwezige Nederlandse vloot bijna volledig afgebrand door de Engelsen en zij besloten daarop ook om Terschelling met een bezoekje te vereren. Minder dan 1/10 deel van de aanwezige gebouwen op West-Terschelling overleefde de vuurzee. Onder de gelukkigen waren de Brandaris en de Nederlands Hervormde Kerk.

Nu gaat het verhaal dat een compagnie Engelsen verder oostwaarts zou zijn getrokken om de overige dorpen op het eiland te 'brandschatten'. Door weersomstandigheden konden de Engelsen op de hoogte van Baaiduinen niet goed zien wat de staande figuren in de verte waren. Zij vroegen dit aan een oud vrouwtje, welke antwoordt met de (op het eiland) beroemde woorden: "Er staan er bij honderden en er liggen er bij duizenden". Zij doelde hier op de grafstenen van het Stryper Kerkhof. Hiervan schrikken de Engelsen zo, dat ze rechtsomkeert maken. Zo zou het Stryper Wyfke de overige dorpen en buurtschappen van het eiland gered hebben.

Wil jij alle monumenten van Terschelling ontdekken? Bestel dan HIER jouw kunst en monumenten routekaart.
 

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Kaart & omgeving

Baaiduinen

Baaiduinen is het jongste dorp van Terschelling. Het dorp is in de negentiende eeuw als zelfstandige nederzetting erkend. Het dorp ligt ten westen van het dorp Midsland. Baaiduinen is omringd door een aantal kleine, maar veel oudere nederzettingen: Kinnum, Kaard, Horp en Hee. Ten noorden van Baaiduinen ligt een uitgestrekt poldergebied met de naam het "Hoge Land". 

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL