Uitzichtpunt Badhuiskuil

De Badhuiskuil is de historische proeftuin van de natuurontwikkeling in Nederland. Het resultaat van een ondergelopen duinvallei, die gebruikt werd om zand uit te winnen voor de dijk van de bungalow nederzetting West aan Zee.  

Lees meer
Badweg
8881HG
West aan Zee

Beschrijving

De badhuiskuil

Hier vind je een beeld ter nagedachtenis aan Prof. Dr. Victor Westhoff, geboren in 1916. Hij was een van de meest invloedrijkste natuuronderzoekers in Nederland en was er van overtuigd dat variatie en rijkdom in de natuur gedeeltelijk afhankelijk is van menselijk beheer. Veel van zijn onderzoek voerde hij uit op Terschelling. Zoals bij de Badhuiskuil, bij West aan Zee. Hier werden zijn ideeën over menselijk beheer toegepast. In de beginjaren van zijn onderzoek kwamen er in de Badhuiskuil vele zeldzame plantensoorten voor.
Eind jaren tachtig waren al deze soorten verdwenen en alles bijna volledig dichtgegroeid.
In 1989 besloot Staatsbosbeheer de Badhuiskuil tot aan de schone zandlaag uit te graven.
Tien jaar later bezocht Westhoff de Badhuiskuil opnieuw en vond hier dezelfde zeldzame planten weer terug. Victor Westhoff overleed in 2001.

De Badhuiskuil is de historische proeftuin van de natuurontwikkeling in Nederland, waarvan Westhoff de geestelijk vader is. De Badhuiskuil is een natte duinvallei die is hersteld volgens zijn inzichten. Met een geweldig resultaat: verloren gewaande planten kwamen hier massaal terug, onder meer zeldzaamheden als oeverkruid en draadgentiaan.
Dat was het grote voorbeeld voor de natuurontwikkeling die daarna in gang is gezet in de overige duinvalleien.

Wil je alle uitzichtpunten ontdekken? Bestel dan HIER de fietsroute langs alle uitkijkpunten van Terschelling. 
 

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Voor mindervaliden
  • Natuur
  • Kunst en cultuur

Actief en sportief

  • Wandelen
  • Fietsen

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West aan Zee

West aan Zee is een van de badplaatsen op Terschelling. Het plaatsje bestaat geheel uit zomerhuisjes en heeft dan ook geen inwoners. Daarnaast vind je er een hotel en een strandpaviljoen dat het hele jaar (wisselende openingstijden) geopend is. West aan Zee is de eerste badplaats die je tegenkomt vanaf West-Terschelling.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL