Victor Westhoff

Prof. Dr. Victor Westhoff (1916-2001) was een van de meest invloedrijkste natuuronderzoekers en -beschermers in Nederland. Hij was er van overtuigd dat variatie en rijkdom in de natuur gedeeltelijk afhankelijk is van menselijk beheer.

Lees meer
badweg
West aan Zee

Beschrijving

Veel van zijn onderzoek voerde hij uit op Terschelling. Naast de Boschplaat, werden ook diverse droge en natte duinen bezocht.
Prof. Dr. Victor Westhoff, geboren in 1916, was een van de meest invloedrijkste natuuronderzoekers en -beschermers in Nederland. Hij was er van overtuigd dat variatie en rijkdom in de natuur gedeeltelijk afhankelijk is van menselijk beheer. Veel van zijn onderzoek voerde hij uit op Terschelling. Naast de Boschplaat, werden ook diverse droge en natte duinen bezocht.

Een van deze natte duinen was de Badhuiskuil, bij West aan Zee. Hier werden zijn ideeën over menselijk beheer toegepast. In de beginjaren van zijn onderzoek kwamen er in de Badhuiskuil vele zeldzame plantensoorten voor.
Eind jaren tachtig waren al deze soorten verdwenen en alles bijna volledig dichtgegroeid.

In 1989 besloot Staatsbosbeheer de Badhuiskuil tot aan de schone zandlaag uit te graven.
Tien jaar later bezocht Westhoff de Badhuiskuil opnieuw en vond hier dezelfde zeldzame planten weer terug. Victor Westhoff overleed in 2001.
De Badhuiskuil is de historische proeftuin van de natuurontwikkeling in Nederland, waarvan Westhoff de geestelijk vader is. De Badhuiskuil is een natte duinvallei die is hersteld volgens zijn inzichten. Met een geweldig resultaat: verloren gewaande planten kwamen hier massaal terug, onder meer zeldzaamheden als oeverkruid en draadgentiaan.
Dat was het grote voorbeeld voor de natuurontwikkeling die daarna in gang is gezet in de overige duinvalleien.

Op 18 maart 2005 is er bij de Badhuiskuil een standbeeldje, gemaakt door Willem van der Velden, van Westhoff geplaatst. Het beeldje is ook in zes andere natuurgebieden in Nederland te bezichtigen.
 

Wil je geen monument missen van Terschelling? Bestel dan de kunst- en monumenten routekaart!

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Kunst en cultuur

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West aan Zee

West aan Zee is een van de badplaatsen op Terschelling. Het plaatsje bestaat geheel uit zomerhuisjes en heeft dan ook geen inwoners. Daarnaast vind je er een hotel en een strandpaviljoen dat het hele jaar (wisselende openingstijden) geopend is. West aan Zee is de eerste badplaats die je tegenkomt vanaf West-Terschelling.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL