In Formerum is een van de beroemdste Terschellingers, de ontdekkingsreiziger en cartograaf Willem Barentsz, die met zijn bemanning in 1596-1597 op Nova Zembla overwinterde, in steen vereeuwigd.
Lees meerBeschrijving
Helaas is Willem Barentsz zelf bij dit hachelijke avontuur om het leven gekomen. In het museum Het Behouden Huys, genoemd naar de hut welke de mannen op Nova Zembla hadden gebouwd, is het hele verhaal van Willem Barentsz en zijn mannen uitvoerig te zien en ook in het boek Sporen in het Zand staat het verhaal beschreven.
Wil jij alle monumenten van Terschelling ontdekken? Bestel dan HIER jouw kunst en monumenten routekaart.
Kenmerken
Type
- toeristische attractie
Thema's
- Kunst en cultuur
Kunst & Cultuur
- Bezienswaardigheden
Kaart & omgeving
Formerum
Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.
Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.
Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.