Zeeliedenmonument

Terschellingers zijn al vanaf de middeleeuwen actief in de handelsvaart en ontdekkingsreizen. Later vonden velen een beroep in de walvisvaart, op koopvaardijschepen en passagiersschepen, bij beloodsing en bij het bergen van schepen.

Lees meer
Willem Barentszkade
West-Terschelling

Beschrijving

Zeeliedenmonument

In het natuurgeweld vonden helaas veel zeevarende eilanders een zeemansgraf.

Aan de rand van West-Terschelling staat hiervoor het Zeeliedenmonument; een bronzen beeld van een zeemansvrouw, uitkijkend over zee, welke tevergeefs wacht op de terugkeer van haar man of zoon.  
Er zijn nog steeds eilanders actief in het bergen van schepen of in reddingen op zee. In 'de kom', het meest oostelijk gedeelte van de haven op West, kunt u de bergings-en reddingsschepen zien liggen.

Wil jij alle monumenten van Terschelling ontdekken? Bestel dan HIER jouw kunst en monumenten routekaart.
Jaarlijks worden de zeemannen herdacht die niet zijn teruggekeerd naar huis tijdens de Zeeliedenherdenking.

Kenmerken

Type

  • toeristische attractie

Thema's

  • Kunst en cultuur

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL