Contact met VVV Terschelling, adresgegevens, telefoonnummer

Algemene informatie over Terschelling

Terschelling, wat voor eiland is dat?

Terschelling is een mooi Waddeneiland voor jong en oud, en alles daar tussenin, aan de kustlijn van Nederland. Je kan er met de boot heen vanaf het plaatsje Harlingen in Friesland. Rederij Doeksen verzorgt de overtocht met veerboten en er gaan waddentaxi´s en charterschepen naar toe. 

Groots
Terschelling is ongeveer 30 kilometer lang en 4,5 kilometer breed op het breedste punt tussen Noordzee en Waddenzee. Op het eiland lopen maar liefst honderden kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. En met het breedste strand van Nederland is er dus heel veel ruimte om van de natuur te genieten.
Maar er zijn ook veel levendige dorpen met restaurantjes en kroegen voor elke beurs en smaak, sportieve en culturele activiteiten, muziek en discotheken. Kortom een allround vakantie-eiland.

Terschelling is de grootste gemeente van Nederland. Hoe dat kan? Een groot deel van de Waddenzee, inclusief het vogeleiland Griend behoort toe aan de gronden van de gemeente, vandaar! Het eiland zelf is 11.575 hectare groot.

Welk vervoer is er op Terschelling?

Bij aankomst met de boot staan altijd de elektrische bussen van Arriva klaar. De chauffeurs rijden van West Terschelling naar Oosterend, door de grotere dorpen. In het hoogseizoen rijdt de bus ook naar West aan Zee. Er sluit altijd een bus aan op de vertrekkende veerdienst. 
In de bus is de OV-chipkaart geldig maar er zijn ook losse papieren kaartjes te koop. Er is een oplaadpunt bij het VVV-kantoor waar je ook een anonieme OV-chipkaart kan kopen.

Er staan diverse taxibedrijven aan de haven en deze rijden ook op afroep. Natuurlijk zijn er ook fietsen (van tandems tot bakfiets, met kinderzitjes of hondenkarretjes), scooters, tuktuks en (elektrische) auto´s te huur. 

Zelf een auto meenemen naar het eiland kan ook. Bij rederij Doeksen kunnen alleen op de langzame veerdienst een beperkt aantal auto´s mee. Houd rekening met extra kosten voor de overtocht.

Wat kan ik doen op Terschelling?

De vraag´Wat kan je niet doen op Terschelling´ is sneller te beantwoorden!

Je kan hier namelijk heel erg veel...

  • wandelen, joggen, hardlopen
  • fietsen, moutainbiken, steppen en scooteren
  • paardrijden, huifkartochten maken
  • surfen, kiten, suppen, kayakken, boottochten maken
  • zwemmen (binnen en buiten)
  • luieren, uitgaan, lekker eten, films kijken, concerten luisteren
  • vissen, zeehonden kijken, jutten, zandkastelen bouwen, klimmen
  • workshops volgen, musea bezoeken, het wad ontdekken en...

Op de website staan alle excursies en activiteiten of lees onze activiteitenkrant De Sjouw.

Welke festivals en evenementen zijn er?

Er zijn diverse culturele en sportieve evenementen op Terschelling

Oerol, tiendaags festival van theater en muziek. Jaarlijks vanaf de tweede week van juni (zie www.oerol.nl voor actuele informatie)

Terschellinger Filmdagen, een meerdaags filmfestival binnen en in de openlucht, in de zomer en de herfst (www.filmdagen.nl)

De Berenloop, een spectaculair hardloopevenement in het eerste weekeinde van november met verschillende afstanden zoals de marathon. Inschrijven ver van te voren, zie www.berenloop.nl. 

Op onze lokale advertentiesite Fodzoeker.nl zijn soms nog kaarten te krijgen voor bovenstaande evenementen.

 

 

Zijn er (speciale) winkels en hoe laat zijn ze open?

De winkels zijn op weekdagen doorgaans van 9.00 tot 17.30 uur open en op vrijdagen tot 20.00 uur. In het hoogseizoen zijn de meeste supermarkten dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur open. Kijk voor de actuele tijden op de website van de winkel.

Er zijn op Terschelling verschillende gespecialiseerde winkels met biologische producten, zoals De Bionier op West Terschelling en Pur Sang in Midsland. Diverse kaasboerderijen verkopen biologische kaas en er is biologisch vlees bij de keurslager Schaafsma of bezoekboerderij De Geskieker. Ook hebben de supermarkten diverse biologische en glutenvrije producten op voorraad. De restaurants houden uiteraard rekening met speciale dieetwensen.

In de zomerperiode is er braderie op de woensdag, afwisselend in West en Midsland. Hier zijn verschillende eilandproducten te krijgen. 

Kan de hond loslopen?

Terschelling is een paradijs voor de hond. Op het strand en in het bos kan hij lekker loslopen maar hou het dier wel goed onder appèl. In de dorpen, in de polders en in natuurreservaten blijft de hond aangelijnd.

Fietsen met de hond aangelijnd naast je kan natuurlijk heel goed, maar denk er wel om dat het dier thuis misschien niet gewend is om lange afstanden te lopen. Hou ook rekening met de schelpenpaadjes, want deze kunnen scherp zijn aan de hondenpootjes. Kan je hond niet zo ver mee, huur dan een speciale hondenkar voor aan de fiets.

Er is een dierenarts op Terschelling.

Let op, huisdieren zijn niet in alle accommodaties toegestaan. Klik hier voor een overzicht van de huisjes en appartementen waar huisdieren zijn toegestaan.

Klik hier voor een overzicht van de hotels, B&B, en pensions waar huisdieren zijn toegestaan.

Klik hier voor een overzicht van de chalets en caravans waar huisdieren zijn toegestaan.

Kunnen we trouwen op Terschelling?

Veel mensen worden verliefd op Terschelling! En trouwen op Terschelling is toch wel een heel mooie ervaring. Het eiland heeft verschillende trouwlocaties, zoals kerken, het gemeentehuis, de Brandaris, maar ook op het strand, op een boot, in het bos en bij veel horecagelegenheden kan je in het huwelijk treden. De trouwambtenaar moet daar dan wel een vergunning voor vragen. Dat kan tot drie maanden van tevoren. Wil je de organisatie van het feest uit handen geven, dan zijn er diverse evenementenbureau´s die kunnen helpen.

Minder romantisch maar het kan: Kosteloos trouwen op het gemeentehuis op woensdagochtend om 9 uur. De huwelijksvoltrekking door een ambtenaar duurt tien minuten, zonder toespraken en met maximaal 4 gasten.

Kan ik een brochure krijgen met vakantieverblijven?

Alle accommodaties die te boeken zijn via VVV Terschelling staan met beschrijving, prijzen en beschikbaarheid op onze website. De vakantieverblijven zijn online te zoeken en direct te boeken. 

Omdat onze website vollediger en actueler is dan een brochure ooit kan zijn, maakt VVV Terschelling geen papieren accommodatiegids meer. 

Wel is de toeristische informatiegids Bestemming Terschelling tegen portokosten te verkrijgen in de webshop.

Kan ik wadlopen naar Terschelling?

Je kan niet van de vaste wal naar Terschelling wadlopen. Daar is de afstand te groot voor. Op Terschelling zelf kan je wel op het wad lopen (en zwemmen). Er worden verschillende excursies georganiseerd, onder meer door de Waddenvereniging en Staatsbosbeheer.