Klein maar fijn - JutXL

Word zandonderzoeker! Help mee om het probleem van microplastics in kaart te brengen.

Lies
Lies

Word zandonderzoeker! Een activiteit speciaal voor nieuwsgierige (groot)ouders en (klein)kinderen. Met vier haringen en een touwtje mag jij jouw eigen vierkante meter strand afbakenen. Daarna gaan we met een schepje, zeef en bak water aan de slag. Wat zit er allemaal in het zand verstopt? Je zult versteld staan hoeveel piepkleine stukjes plastic er te vinden zijn in een vierkante meter strand. Alle gegevens die we verzamelen worden opgestuurd naar The Big Microplastic Survey, een wereldwijd onderzoeksprogramma waarbij iedereen mee kan helpen om het probleem van microplastics onder de aandacht te brengen en op te lossen. De reis zelf is óók een avontuur. Je rijdt én in een huifkar getrokken door paarden én we nemen je mee in een elektrische terreinwagen. Stichting De Jut Fabriek is op het startpunt aanwezig met een mobiele installatie waarbij je zelf iets moois kunt maken van plastic strandafval. Van klein naar iets heel fijns. Er zijn 3 verschillende starttijden waarbij de volgorde van het programma verandert.

Zwaarte *

Voor alle leeftijden € 30,- p.p.

Programma 1:
10.30 uur: Demonstratie Stichting De Jut Fabriek
11.15 uur: Huifkar naar het strand*
12.15 uur: The Big Microplastic Survey**
13.15 uur: Jut Safari
14.00 uur: Drinken met iets lekkers**

Programma 2:
11.45 uur: Demonstratie Stichting De Jut Fabriek
12.30 uur: Jut Safari naar het strand
13.15 uur: The Big Microplastic Survey
14.00 uur: Huifkar naar startlocatie*
15.00 uur: Drinken met iets lekkers**

* Mondkapje verplicht
** Denk zelf om voldoende eten en drinken voor onderweg. Wij moedigen het aan om zo min mogelijk afval te creëren, dus als je een broodtrommel of herbruikbare waterfles hebt – super!

JutXL
Deze activiteit maakt onderdeel uit van het eendaagse event JutXL. In één dag bieden we vanuit het project Jut een 360° beleving van Terschelling. Maak kennis met de wildernisnatuur van het eiland, beleef de Wadden met al je zintuigen én laat het prachtige eiland nog mooier achter. Op www.jutxl.nl vind je een volledig overzicht van alle activiteit die op zaterdag 25 september worden aangeboden. Doe mee!

Coronaproof jutten
Vanwege corona verzoeken wij of je opruimmaterialen als handschoenen, grijpers of een prikstok zélf wilt meenemen. Bij bepaalde activiteiten is er vervoer naar een start- of eindpunt. In die gevallen is het verplicht een mondkapje te dragen. Vind je het belangrijk om je handen regelmatig te kunnen desinfecteren? Dat kan bij elke begeleider, maar neem vooral ook je eigen ontsmettingsmiddel mee. We vragen je tot slot de algemeen geldende coronamaatregelen van de overheid in acht te nemen. Denk bijvoorbeeld aan thuisblijven als je klachten hebt en houd afstand tot andere deelnemers. Samen maken we er een feestje van.

Plasticvrij jutten
Voor het jutten van afval krijg je van ons een juttas (Bestel de Juttas - ikJUT) te leen. Deze prachtige duffel van 100% gerecyclede materialen kun je na afloop tegen een gereduceerd tarief van € 25,00 kopen (normaal € 39,95). Een gedeelte van de opbrengst gaat rechtstreeks naar projecten voor een afvalvrije Waddenzee, waaronder het project Jut op Terschelling. Zo maak je met je inzet én aankoop het verschil voor de Wadden.

• excursie

• Voor kinderen