Wrakkenmuseum

Een prettig gestoord museum vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden en inventarisstukken van vele scheepswrakken rondom het eiland. Door de Terschellinger duikers zijn sinds 1976 liefst 150 verschillende scheepswrakken opgespoord.

Lees meer
Formerum Zuid
13
8894 KH
Formerum
30 jul 2021 | 10:00 tot 24 okt 2021 | 18:00

Beschrijving

Een prettig gestoord museum vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden en inventarisstukken van vele scheepswrakken rondom het eiland. Door de Terschellinger duikers zijn sinds 1976 liefst 150 verschillende scheepswrakken opgespoord. Hieruit zijn duizenden uiteenlopende voorwerpen opgedoken. Ook worden er talrijke strandvondsten getoond, is er een speciale expositie over het goudschip Lutine en vind je buiten een bijzonder piratenschip. Een spannend museum voor grote en kleine mensen. In de authentieke Terschellinger boerderij, met onderdelen van het Noorse barkschip Cyprian dat in 1905 bij Terschelling verging, kan je ook goed eten en drinken; binnen en op het terras.

Iedere dag open vanaf 10.00 uur. 

Komende data

30 jul 2021 | 10:00 tot 24 okt 2021 | 18:00

Kenmerken

Type

  • excursie

Thema's

  • Voor groepen
  • Voor kinderen

Kunst & Cultuur

  • Musea

Kaart & omgeving

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL