Cranberry Winkel

De sfeervolle Terschellinger winkel waar de natuur en haar producten centraal staan, geeft je bij binnenkomst direct het gevoel dat je hier altijd te laat binnenkomt en ook steeds weer te vroeg vertrekt.  

Lees meer
Mersakkerweg
5
8894 KX
Formerum
0562 448000

Beschrijving

Het gevoel van gezelligheid, de geur die je haast bedwelmt en de diversiteit aan producten en cadeauartikelen geven je dat zo aparte eilandgevoel.

Kenmerken

Winkels

  • Specialiteitenwinkels
  • Souvenirs

Kaart & omgeving

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL