Muziekcafe De Vijfpoort

Een gezellig cafe met regelmatig live muziekoptredens. Sinds 2004 runnen Jan en Conny Muziekcafé De Vijfpoort in Formerum. Het café is in 1969 gebouwd, als uitbreiding van Pension De Vijfpoort dat Jan’s ouders Teake en Bartha de Jong in 1959 lieten bouwen. De Vijfpoort was een van de eerste...

Lees meer
Formerum
47
Formerum
+31 562 448949

Beschrijving

Een gezellig cafe met regelmatig live muziekoptredens. Sinds 2004 runnen Jan en Conny Muziekcafé De Vijfpoort in Formerum. Het café is in 1969 gebouwd, als uitbreiding van Pension De Vijfpoort dat Jan’s ouders Teake en Bartha de Jong in 1959 lieten bouwen. De Vijfpoort was een van de eerste pensions op Terschelling. De naam Vijfpoort komt van het gelijknamige klooster dat in vroeger tijden in Formerum stond.

Kenmerken

Cultuur

  • Optredens

Eten en Drinken

  • Cafés
  • Club / Discotheek

Kaart & omgeving

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL