Windwijzermakerij

Van Dieren Windwijzers is een kleinschalig familiebedrijf op Terschelling waar al meer dan 50 jaar Windwijzers worden gemaakt. Al van Oudsher versieren mensen hun boerderijen of huizen met een Windwijzer. Eigenlijk is een huis, boerderij of een beetje bungalow pas echt af met zo’n prachtig...

Lees meer
Formerum
38A
8894 KG
Formerum
+31562 448617

Beschrijving

Van Dieren Windwijzers is een kleinschalig familiebedrijf op Terschelling waar al meer dan 50 jaar Windwijzers worden gemaakt. Al van Oudsher versieren mensen hun boerderijen of huizen met een Windwijzer. Eigenlijk is een huis, boerderij of een beetje bungalow pas echt af met zo’n prachtig sieraad op het dak.  

Kenmerken

Winkels

  • Specialiteitenwinkels

Kaart & omgeving

Formerum

Formerum herken je aan het karakterstieke silhouet van de molen. Dit is de enige molen op Terschelling. Oorspronkelijk stond hij bij de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling, maar in 1876 werd hij door de molenaar van Formerum opgekocht en naar Formerum verplaatst. Tegenwoordig is er een koffiehuis in gevestigd.

Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost-Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als Viveporten, Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. Formerum is echter ook de geboorteplaats van Willem Barentsz, de beroemde ontdekkingsreiziger. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "Behouden Huys" op Nova Zembla overwinterd.

Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). Deze staat aan de zuidkant van Formerum.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL