Kuiper Brandarisrace

De Kuiper Brandarisrace, het grootste zeilevenement voor de klassieke zeilschepen uit de chartervaart, wordt georganiseerd in het weekend van 16 en 17 oktober 2021. 

Lees meer
Willem Barentszkade
West-Terschelling

Beschrijving

In het weekend van 16 en 17 oktober 2021 is Harlingen voor de 27e keer het startpunt van de Kuiper Brandarisrace, het grootste zeilevenement voor de klassieke zeilschepen uit de chartervaart. Het deelnemersveld bestaat uit verschillende klassen, onderverdeeld in klippers, tjalken, aken, skutsjes, kotters, botters en zeeschepen.

Herman Brandsma uit Harlingen is de bedenker en organisator van dit onvervalst stukje Hollands zeilglorie. In 1994 heeft hij deze wedstrijd op de kaart gezet ter ere van het 400-jarig bestaan van de Brandaris vuurtoren op Terschelling. Twintig jaar later is deze race uitgegroeid tot een zeilevenement van ongekende schoonheid.

Om 10.30 uur starten de Grote Klippers en steeds 10 minuten later start een volgende klasse. Uiterlijk 16.00 uur moeten alle schepen de finish zijn gepasseerd. De start is bij de Pollendam, vervolgens Blauwe Slenk, richting West-Meep en Slenk. De finish is tussen de Cardinale Meep/Slenk en Noord-Meep 3(NM3).

Voor meer informatie zie: https://www.kuiperbrandarisrace.nl/

Komende data

Kenmerken

Type

  • evenement

Thema's

  • Actief en sportief
  • Wadden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL