Zeeliedenherdenking

Op zaterdag 30 oktober vindt de jaarlijkse Zeeliedenherdenking plaats waarbij de zeemannen worden herdacht die niet zijn teruggekeerd naar huis. 

Lees meer
West-Terschelling
za, 30 okt 2021 | 13:00 - 16:00

Beschrijving

De jaarlijkse Zeeliedenherdenking op Terschelling staat in het teken van het terugkijken op en herdenken van de zeemannen die vroeger niet zijn teruggekeerd naar huis toen zij aan het werk waren op zee. Elk najaar vindt er een herdenking plaats die start met een samenkomst in de Westerkerk gevolgd door het leggen van bloemstukken en kransen, bij het speciale Zeeliedenmonument, door leden van verschillende maritieme organisaties van het eiland.  

Het Zeeliedenmonument is een paar jaar geleden opgericht door een initiatief van een groep eilanders waaronder Gerrit Luidenga, die zelf zee- en marineman is geweest en een groot deel van de financiering op zich genomen heeft. Het bronzen monument heeft de vorm van een vrouw die wachtend uitkijkt tot een geliefde terugkomt en staat aan de rand van West-Terschelling. Een toepasselijke plek waar je goed zicht hebt over de zee. 

De Zeeliedenherdenking vindt in 2021 plaats op zaterdag 30 oktober. 

Komende data

za, 30 okt 2021 | 13:00 - 16:00

Kenmerken

Type

  • evenement

Kunst & Cultuur

  • Bezienswaardigheden

Kaart & omgeving

West-Terschelling

Waar de boot de haven indraait, ontmoet je West-Terschelling. West-Terschelling is het grootste- en levendigste dorp van het eiland. Het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan op een zandplaat die een eeuw eerder met de rest van het eiland verheelde. De naam van het dorp (en van het hele eiland Terschelling) schijnt te zijn afgeleid van de naam die de zandplaat droeg, namelijk De Schelling. In de loop der jaren is de naam van het dorp geleidelijk veranderd. Achtereenvolgens zijn de namen Westeinde, West-Schelling, Westerschelling, West ter Schelling en West-Terschelling bekend.

De bewoners van Terschelling noemen het dorp kortweg: West. Het dorp heeft een oude kern, met musea, winkels, kroegen en clubs, restaurants, hotels, een zwembad, maar ook prachtige natuur. De haven ligt bijvoorbeeld aan de enige natuurlijk baai van Nederland. Het is de thuishaven van garnalenvissers, charterschepen en plezierjachten. Vanuit West-Terschelling loop je echter ook zo het Groene strand op en de ruige natuur van de Noordsvaarder in. Of loop het Seinpaalduin op, waar je een fraai uitzicht hebt over het dorp en (bij helder weer) Harlingen en Vlieland kunt zien liggen.

De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL