Natuurgebieden

Terschelling staat bekend om haar prachtige en vooral gevarieerde natuur en natuurgebieden. De natuurgebieden van Terschelling worden grotendeels beheerd door Staatsbosbeheer. Onderaan deze pagina kun je meer informatie over deze natuurgebieden vinden!

Veelzijdige natuur
Het meest bijzondere is dat je op het eiland erg veel verschillende landschappen aantreft. Zo fiets je in 15 minuten door bos, duin, heide en polderlandschap. En stap je even af, dan wandel je het immense strand van Terschelling op voor een heerlijke uitwaai-wandeling of een lekker kopje koffie in één van de strandpaviljoens.

Met een excursie de natuur verkennen
Bekende natuurgebieden van Terschelling zijn de Boschplaat op het oosten van het eiland, de Koegelwieck in Lies en de Noordsvaarder / Kroonpolders op West-Terschelling. U kunt deze gebieden zelf verkennen, alhoewel een groot deel van de zomervakantie de Boschplaat niet toegankelijk is voor wandelaars i.v.m. de rust voor broedende vogels aldaar.
Wel gaan er diverse excursies naar deze gebieden. Zo kun je met de huifkar het beste de Boschplaat verkennen. En in samenwerking met Staatsbosbeheer kun je veel verschillende soorten leerzame excursies ondernemen, zowel voor jong als oud!

Waddenzee Unesco Werelderfgoed
Dit bijzondere stukje wereld verdient speciale aandacht. De zee laat twee maal per etmaal haar bodem zien, en dat op een dermate grote schaal dat het UNIEK in de wereld is. Vandaar dat UNESCO dit gebied, wat strekt van Den Helder tot Esjberg in Denemarken, heeft uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dat is iets waar we best trots op mogen zijn!

Het werelderfgoed betreft het 'natte' wad, dus niet de eilanden zelf. Het is de kraamkamer voor miljoenen trekvogels. Het is, in de oversteek van de Sahara van Noord naar Zuid, de enige stopplaats met een soort hele grote hamburgertent. Zonder het waddengebied hebben de trekvogels acuut een pitstop probleem tijdens hun grote trekken. 
Er worden allerlei excursies naar het Wad vanaf Terschelling georganiseerd. Ontdek dit fantastische gebied samen met een gids van het eiland. Van workshops, wandelingen tot huifkartochten en zeehondentochten. Er is veel mogelijk!

Natuurgebieden op Terschelling

De Kooibosjes

Bij het plaatsje Hee zijn De Kooibosjes, in beheer bij Staatsbosbeheer. De naam is waarschijnlijk afkomstig van een eendenkooi die hier ooit was. Het gebied is ong. 2,5 ha groot en bestaat uit natte schrale graslanden omzoomd met elzensingels.
lees verder >

De Koegelwieck

Ten noorden van Lies ligt de Koegelwieck, de grootste secundaire duinvallei van Terschelling, ontstaan tijdens een grote stuifperiode op het eiland in de 19e eeuw.  
lees verder >

Europees natuurreservaat Boschplaat

Het oostelijke deel van het eiland wordt gevormd door het unieke natuurreservaat de Boschplaat, met hoge duinen, zandvlaktes, kwelders, moerassen en een bos dat helemaal uit zichzelf is ontstaan: de Berkenvallei.  
lees verder >

Stuivende duinen

Staatsbosbeheer wil door middel van meer dynamiek en invloed van wind en zee de diversiteit van planten en dieren bevorderen. Tussen paal 16 en paal 20 laten we de duinen daarom weer stuiven, zonder het zand vast te leggen.
lees verder >

Eldorado

Natuurgebied aan de noordzijde van het fietspad Longway ter hoogte van Paal 7.
lees verder >

Doodemanskisten

Doodemanskisten is een duinmeertje noordelijk van het dorp West Terschelling. Over de naamgeving zijn diverse verhalen bekend. 
lees verder >

Griltjeplak

Het Griltjeplak is een grote natte duinvallei. Het is een onderdeel van de Noordsvaarder.   
lees verder >

Kroonpolders

De naam ' kroonpolders'  doet vermoeden dat het hier om polderlandschap gaat. Niets is minder waar. Het is onderdeel van het natuurgebied De Noordsvaarder en bestaat uit prachtige duinvalleien, heide en rijke vegetatie. 
lees verder >

Noordsvaarder

De Noordsvaarder, een van de mooiste en meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling, omvat de strandvlakte aan de westkant van Terschelling plus het hele duingebied ten noorden van het fietspad naar Paal 8.
lees verder >

Noordzeestrand

Het Noordzeestrand van Terschelling is vooral beroemd vanwege de gigantische breedte van het strand.
lees verder >

Paal 3

Het Pad naar Paal 3 is een mooi en af en toe smal pad; het voert tussen hoge struiken door en je hoort op een gegeven moment dat er ergens achter die struiken water is maar je ziet het niet.
lees verder >

Waddenzee Unesco Werelderfgoed

De weg naar Terschelling voert over de Waddenzee, een gebied met een uniek landschap en uitzonderlijke natuur. Twee keer per etmaal stroomt er vanuit de Noordzee zout zeewater naar binnen, en even zo vaak vallen tijdens laagwater grote delen van...
lees verder >

Van Hunenplak

Het Van Hunenplak is een duinplas met een historie. Bijzondere plantensoorten dreigden bij het opschonen van Doodemanskisten in de jaren vijftig verloren te gaan. 
lees verder >

Terschellinger polder

Met een lengte van maar liefst 12 kilometer strekt de Terschellinger polder zich over een aanzienlijk deel van het eiland uit. Toch verlies je er geen moment het eilandgevoel, want de polder is maar twee kilometer breed.
lees verder >
De zekerheid van:
VVV
Veilig betalen met:
iDEAL