Vissen

Vis en zee

Verse vis

Vers gevangen vis van het wad is verkrijgbaar in de viswinkels en -kramen op het eiland

Gerookte makreel

Op Terschelling is de gerookte makreel een populaire vissoort die veel gegeten wordt. Zeker in de maanden augustus en september, wanneer ze door beroeps-, sport- en recreatievissers gevangen worden. Meestal wordt dit soort vis direct na de vangst gerookt. Dit is dan ook de reen dat er in die periode vaak een rookton langs de fietspaden op de landjes staat. En als je het niet ziet, dan ruik je het al van ver.

Zeebaars

Zeebaars is familie van de zoetwaterbaars, waar hij ook wel een beetje op lijkt. De vis smaakt alleen wat pittiger dan haar zoetwaterfamilielid en heeft aanmerkelijk minder graat. Zelden tref je hem aan op de menukaarten van Nederlandse restaurants, alhoewel de populariteit steeds meer aan het toenemen is. Rond het eiland wordt regelmatig zeebaars gevangen. Daarom staat hij wel eens op de menukaart bij de restaurants. Het visvlees is mager, wit, stevig en heerlijk sappig.

Jaarlijks wordt er een zeebaarscompetitie gehouden door de lokale visvereniging. Dan wordt er gestreden om de zeebaarstrofee. Op vele plaatsen over het eiland zie je dan in de zomer vissersmannen staan die vissen vanaf het Noordzeestrand of de Waddendijk bij de havenmond.

Ben je van plan om zelf te gaan vissen? Op sommige plaatsen kun je aas (zagers) kopen. Dit wordt aangegeven met bordjes langs de weg en het fietspad. Hengels en toebehoren zijn te koop bij Jonker in West-Terschelling en ook te huur bij 'T winkeltje in Midsland Noord.

Visser op het strand
Zeekraal

Zeekraal lijkt op een cactus(vet)plantje. Je vindt het op de plek waar het zoute water de kust met vloed kan bereiken. Oftewel, op het wad. Bijvoorbeeld op het Groene Strand. Het is een echte pionier en daarom heet het ook wel het pioniersplantje. De gezondste planten zijn degenen die bij vloed overspoeld worden. Het zilte zeekraal kan rauw of gekookt gegeten worden. Gebruik wel alleen de bovenste stukjes want het onderste is houtig hard. Door het hoge jodiumgehalte is zeekraal een zeer gezonde groente. Zeekraal kan geserveerd worden bij, hoe kon het ook anders, visgerechten.

Mosselen

De mossel (Mytillus Edulis) is een in zee levend tweekleppig weekdier. De soort wordt ook wel de gewone of eetbare mossel genoemd. In Nederland en Nedersaksen worden de meeste mosselen op speciaal aangelegde kweekpercelen opgevist. In het voor- en najaar wordt van natuurlijke mosselbanken mosselzaad gevist. Dit zijn jonge mosseltjes. Dit zaad wordt uitgezet op percelen in de Waddenzee. Zodra de mosselen een grootte hebben van 4 à 5 centimeter, worden ze opgevist en uitgezet op andere percelen die dieper liggen.

Als de gekweekte mosselen groot genoeg zijn voor consumptie, worden ze opgevist en in de schonere Oosterschelde uitgezet. Hier komt de mossel goed tot rust en kan hij zich ontdoen van zand en slib. Na deze ‘spoelbeurt’ worden ze als Zeeuwse mosselen op de markt gebracht. Zo komt per jaar tussen de 80 en 100 miljoen kilo mosselen op de markt

De eetbare mossel wordt gekweekt op mosselbanken in de Oosterschelde, de Waddenzee en de Grevelingen. Deze percelen worden door kwekers gehuurd van de Nederlandse staat. Tot ongeveer 1950 kwam de hele Nederlandse mosselproductie uit Zeeland. Na de besmetting met een parasiet in dit gebied, is een groot deel van de mosselteelt verplaats naar de westelijke Waddenzee. In restaurant Caracol worden mosselen geserveerd van de wilde mosselbanken bij Terschelling.

Japanse oesters

De Japanse oester (Crassostrea Gigas) is een eetbaar weekdier uit de klasse tweekleppigen (Bivalvia). Hij is in staat om zich zowel op een harde - en zachte ondergrond te vestigen. Hij helpt zichzelf daarmee door het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Naast de Zeeuwse wateren, wordt hij ook steeds meer in de Waddenzee aangetroffen. Pas op wanneer je het Wad opgaat. De oesters zijn vlijmscherp en je kan er serieuze verwondingen aan oplopen.

Kokkels

De Wadden zijn ook het vanggebied voor kokkelvissers. Vrijwel de gehele vangst wordt geëxporteerd naar Engeland, Spanje en Portugal. Zelden zie je kokkels in Nederland aangeboden. Toch zijn er heerlijke dingen mee te doen en te maken. Geniet van je eigen geraapte kokkels en maak er bijvoorbeeld pasta vongole van.

Alikruiken

Alikruiken, op Terschelling ‘kreukels’ genoemd, grazen de wadbodem af op zoek naar plantaardig voedsel. De kleine slakjes in hun spiraalgewonden schelpen zijn tijdens laagwater bij honderden te vinden op de stenen van de dijkvoet en de havendammen. In een aantal eilander restaurants staan alikruiken als voorgerecht op de menukaart. Het vergt wat moeite om de schelpdiertjes met een speld uit hun huisje te krijgen.

De zekerheid van:

VVV Terschelling

Veilig betalen met:

VVV Terschelling

Aanmelden

Wil je persoonlijke tips voor je vakantie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief