Cranberries
In 1868 wordt er op Terschelling een belangrijke ontdekking gedaan. Franciscus Holkema, een Friese zoon van een dominee uit Oldeboorn, die in Groningen Wis- en Natuurkundige Wetenschappen heeft gestudeerd, ontdekt een plant in de duinvlakten op Terschelling: Vaccinium Macrocarpon, oftewel: cranberry.
Waarschijnlijk heeft een schip ten noorden van de Waddeneilanden een of meerdere vaten met cranberries verloren tijdens een storm. In de natuur van Terschelling vindt de cranberry een geschikte voedingsbodem.
Vandaag de dag kun je op Terschelling genieten van een rijke cranberry-ervaring. Bezoek de Bessenschuur, waar ze je graag van alles vertellen over de cranberryteelt en de bijzondere geschiedenis van de bes. In de Cranberrywinkel kun je heerlijke streekproducten vinden, zoals cranberryjam, cranberrylikeur en cranberrysnoepjes. De winkel biedt ook een proeverij aan, waar je kunt genieten van de unieke smaken van de cranberry in verschillende lekkernijen.
Aardbeien uit de pluktuin
In Oosterend worden aardbeien en andere diverse bessen op duurzame wijze geteeld. In de zomermaanden kun je deze, en meer zomerfruit, plukken op Zelfpluktuin Groenhof. Op een milieuvriendelijke manier verzamel je zo je eigen gezonde snacks.
(Huisgemaakte) Bonbons
Eilander smaken worden tevens weergegeven in heerlijke huisgemaakte bonbons. Een lijn van 15 smaken bonbons uit diverse streken van het eiland wordt samengesteld en gemaakt door Scheerman ijs en banket in West-Terschelling. Een stukje achtergrondinformatie wordt bijgeleverd in een leuk boekje, welke de sfeer van het eiland verbreed en de keuze verklaart. De bonbons worden vervaardigd van hoge kwaliteit cacao. Ook in de Ouwe Smidte in Midsland is er een ruime keuze aan chocoladebonbons met allerlei vullingen.
Honing
Bijenhoning is nog een Terschellinger product uit de vrije natuur. Door de gevarieerde begroeiing van het eiland is er een rijke dracht. De bijen vliegen op verschillende soorten drachtplanten, wat net zo veel honingsoorten oplevert. Een van deze soorten is de lamsoorhoning. De lamsoorhoning groeit voornamelijk op de Boschplaat. De zoutminnende plant geeft de honing een geheel eigen aroma.
Wilde kersen van Terschelling
De vogelkersstruiken komen op diverse gedeeltes van Terschelling voor. De vogelkers bestaat voor het grootste gedeelte uit zijn pit. En aan die grote pit dankt de drank z'n bijzondere smaak. Er wordt kersenbrandewijn en wilde kersenbier van gemaakt.
Duindoornsiroop
De duindoornbes (Hippophae Rhamnoides L), is een gezond besje die zelf geplukt kan worden in Nederland. Niet alleen de bessen, maar ook de bladeren zijn bruikbaar. Bijvoorbeeld voor het zetten van thee. Je zou de knalrode bes zo in je mond stoppen omdat hij er zeer aantrekkelijk uitziet. Dit kan je alleen beter niet doen, een zuur gezicht is hier het gevolg van.
Vroeger werden kinderen uit de duinstreek gewaarschuwd voor de bes. Hij zou namelijk ziekmakend zijn. Maar het tegendeel is waar. De bes zit barstensvol vitamine C, carotenoïden, polyfenolen en flavonoïden. Het is dan ook niet voor niets dat vogels er verzot op zijn.
Het mooie van de Duindoornsiroop is dat het erg divers gebruikt kan worden. Gebruik het als dressing over de salade, in de yoghurt of door het ijs en natuurlijk als limonade.
Wil je persoonlijke tips voor je vakantie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief